Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε για τα Βόρεια Δωδεκάνησα με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ), ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Επιστημών EOES-2024.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές και οι επιτηρητές-βαθμολογητές, καθώς και το «Οινοποιείο Τρανταφυλλοπούλου» για την υποστήριξη του διαγωνισμού.

Συμμετείχαν συνολικά 20 μαθητές, από τα Λύκεια της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου με 5 ομάδες στην κανονική συμμετοχή και 2 ομάδες εκτός συναγωνισμού.  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ότι καλλιεργεί την συνεργασία μεταξύ των μαθητών μέσα στην ομάδα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

Η τελική κατάταξη των ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

  Σχολείο – ομάδαβαθμολογία
1η θέσηΓενικό Λύκειο Λέρου (Έλληνας Κωνσταντίνος, Σταματίου Παναγιώτης, Φιλιππίδη Ξανθίπη)237/300
2η θέση2ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου (Χατζηνικολάου Παρασκευή, Νικολάκης Γιάννης, Χούλη Ευδοκία) 234/300
3η θέσηΕπαγγελματικό Λύκειο Κω (Ζιρφολαρό Οργκίτο, Αδαμίδης Νικήτας, Τάκα Αλμάν)218/300

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω.

Ο φετινός διαγωνισμός ήταν θεματικός: Οι μαθητές πειραματιστήκαν με κεντρικό θέμα ένα τοπικό προϊόν: το κρασί. Τα θέματα χημείας, βιολογίας και φυσικής, όλα είχαν σχέση με την παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού.

Για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με το «Οινοποιείο Τρανταφυλλοπούλου – Κτήμα Ακράνι». Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, οι μαθητές ανέλυσαν τρία εμφιαλωμένα κρασιά, ένα κόκκινο παραγωγής του 2022, ένα λευκό παραγωγής του 2022 και ένα λευκό παραγωγής του 2012 καθώς και σταφύλια από τον αμπελώνα. Διαπίστωσαν μέσα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν, ορισμένες από τις ιδιότητες του σταφυλιού και του κρασιού. Επιβεβαίωσαν την υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών και το συσχέτισαν με το κλίμα της περιοχής μας.

Η ομάδα του ΓΕΛ Λέρου που πρώτευσε, θα εκπροσωπήσει την περιοχή μας στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2024. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα για την συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό θα τα καλύψει το «Οινοποιείο Τρανταφυλλοπούλου».

Από τον πανελλήνιο διαγωνισμό θα επιλεγεί η μία τριμελής ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science EOES 2024), η οποία θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο μεταξύ 7 και 14 Απριλίου 2024.

Το πλήρες δελτίο τύπου εδώ

Τα πλήρη αποτελέσματα θα τα δείτε εδώ.

Θέματα φυσικής

Θέματα Χημείας

Θέματα Βιολογίας

Φωτογραφίες εδώ