Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε για 6η φορά στα Βόρεια Δωδεκάνησα πάλι με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ) ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES 2023.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές και οι επιτηρητές-βαθμολογητές.

Συμμετείχαν συνολικά 21 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου.  Επίσης πήρε μέρος στον μια ομάδα από το Λύκειο Πάτμου, που διαγωνίστηκε από απόσταση. Οι μαθητές που πήραν μέρος, γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες και από την πειραματική σκοπιά. Διαγωνίστηκαν σε τριμελείς ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

Η τελική κατάταξη των ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

 Σχολείο – ομάδαβαθμολογία
1η θέση2ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου
(Μακαρούνα Μαρία,  Νυστάζου Καλλιόπη, Τρικοίλης Γεώργιος)
280,5/300
2η θέση1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου
(Στράτας Παντελής, Τσένα Ειρήνη, Ψαρομμάτη Σεβαστή) 
266/300
3η θέση1ο Γενικό Λύκειο Κω
(Γιαλλίζη Δέσποινα, Καλυμνιοναρή Αρχοντία, Μουστάκης Παύλος)
244,5/300

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω.

Η ομάδα που πρώτευσε, θα εκπροσωπήσει την περιοχή μας στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2023 και θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. της Νότιας Ελλάδας. Οι δύο ομάδες που θα πρωτεύσουν βαθμολογικά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science EOES 2023), η οποία θα διεξαχθεί από τις 30 Απριλίου μέχρι 6 Maΐου του 2023, στην Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

Δελτίο τύπου

Τα πλήρη αποτελέσματα θα τα δείτε εδώ.

Θέματα φυσικής

Θέματα Χημείας

Θέματα Βιολογίας

Φωτογραφίες εδώ