Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σε σχολεία της Καλύμνου

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κω ? βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου , το 1ο και το 2ο Λύκειο Καλύμνου διοργάνωσε την παρακάτω εκδήλωση ως την περιγράφουν οι μαθητές που συμμετείχαν:

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ DEBATE (1ο ΓΕΛ Καλύμνου)

 Στο σχολείο μας διεξήχθη το ντιμπέιτ βιολογίας κατά το οποίο αναπτύχθηκε το θέμα της γενετικής μηχανικής. Για τη περίσταση αυτή προσκλήθηκε ο εξειδικευμένος καθηγητής στη βιοτεχνολογία , Κρίτων Καλαντίδης, ο οποίος έθετε τις ερωτήσεις και έκανε τα απαραίτητα σχόλια.

Συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ ήταν αντιμέτωπα τα δύο γενικά λύκεια. Ως μέλος της μιας ομάδας μπορώ να πω πως είμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι χάρη στην διδασκαλία και στον συντονισμό της καθηγήτριας Καμπαναράκη Κατερίνας. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και την υπομονή που μας έδειξε.

Όσον αφορά την παρουσίαση του ντιμπέιτ μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Παρά τη θέση στην οποία βρισκόμασταν λόγω της απαιτητικότητας του θέματος , το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο, οι εργασίες μας ήταν κατάλληλες. Επίσης, ο κύριος Κρίτων έκανε εύστοχες ερωτήσεις,  συμπλήρωνε όπου ήταν ελλειπείς οι απαντήσεις μας και φρόντισε έτσι ώστε να συμμετάσχουν ισότιμα όλα τα παιδιά ,να κατανοήσουν το θέμα και να αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη. Η βιοτεχνολογία όμως είναι μια επιστήμη αμφιλεγόμενη για αυτό και υπάρχει απόλυτη και σωστή γνώμη.

Τελικά, το ντιμπέιτ ήταν μια χρήσιμη εμπειρία καθώς το θέμα επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Ελπίζω ως μαθητές να ικανοποιήσαμε τους υπεύθυνους και προσωπικά ευελπιστώ να πάρω μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση ξανά

Η ομάδα βιολογίας του πρώτου λυκείου

Χαραμής Αλέξανρος, ΧαραμήςΓιάννης, Ζαϊρης Σίμος, Καρβέλλης Βαγγέλης, Χριστοδούλου Κατερίνα, Μάγκου Πετρούλα, Μάγκου Άρτεμης, Τρικοίλης Σάκης

 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ DEBATE (2ο ΓΕΛ Καλύμνου)

Με αφορμή το debate που διοργανώθηκε από τον κ. Παπαδάκη Ιωάννη για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς,  αποκτήσαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Αρχικά, στις συναντήσεις μας στο σχολείο μάθαμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας. Επίσης, χάρη στον Βιολόγο μας κ. Παντελή Ιωάννη ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και της βιομηχανίας των τροφίμων, φαρμάκων, ζώων και φυτών. Αφού λοιπόν προετοιμαστήκαμε, ήρθε η ώρα να γίνει το debate.

Στο debate που έγινε ανάμεσα σε δύο σχολεία (1ο και 2ο ΓΕΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ), ξεκαθαρίσαμε παρεξηγημένες έννοιες, με τη βοήθεια του κ. Κρίτωνα Καλαντίδη αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τους μεταλλαγμένους ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ακόμα, μάθαμε να λογομαχούμε με ορθά επιχειρήματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στην κοινωνία των πολιτών.

Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα ευχάριστο πρόγραμμα που αξίζει να παρακολουθήσει ο καθένας μας  και ελπίζουμε να επαναληφθεί μελλοντικά. Σίγουρα, υπήρχαν κάποια μικροπροβλήματα  όπως, περιορισμένος χρόνος ομιλίας και άλλα παρόλα αυτά, αυτή η εμπειρία θα μείνει σ? όλους μας αξέχαστη.

ΜΑΘΗΤΕΣ  2ου ΓΕΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Τσάταρου-Κανάκη Ειρήνη, Καρδούλιας Ανδρέας, Μιχαήλου Υπαπαντή, Μαγκλής  Μιχάλης , Σιδερή Ειρήνη , Καραφύλλης Νικόλαος, Πατέλλη Χαρίκλεια, Τσιούγκαρης Κωνσταντίνος, Πεταλάς Γεώργιος, Σκυλλά Ειρήνη

Υ.Γ.1. Το ακροατήριο ήταν όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και των δύο λυκείων της Καλύμνου

Υ.Γ.2. τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.